Van iedere cliënt houd ik een logboek bij, over cliënt's ervaringen na behandeling, mijn waarnemingen, behandel strategie en evaluatie na een aantal behandelingen.
Ik citeer uit mijn logboek de gevallen die ik me herinner en op mij grote indruk maakten om aan te geven wat acupunctuur bij bepaalde klachten kan betekenen.  Daarmee claim ik niet dat T.C.M. iedereen kan helpen en eerst  huisarts of specialist raadplegen voor onderzoek bij ernstige klachten altijd het advies aan iedereen zijn.

Ik ga niet mijn waarnemingen volledig in terminologie vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze vermelden. Dat zou voor u een niet te begrijpen theorie kunnen zijn. In vele jaren praktijkvoering heb heel veel verschillende aandoeningen mogen behandelen. Natuurlijk kan je niet iedereen helpen en kunnen andere factoren meer -negatieve-invloed hebben op aandoeningen dan de positieve rol van acupunctuur bij het kunnen verlichten van aandoeningen.   

In verband met de privacywet zijn de namen discreet gehouden

 

Hoofdpijn/migraine

Tonny - vrouw 44 jaar heeft al sinds puberteit last van frequente migraine aanvallen. Vaak 2/3 keer per week. Reguliere Medicatie verlichten  slechts gedeeltelijk de pijnklachten en geeft veel vermoeidheid als bijwerking. Tonny is radeloos heeft al veel andere alternatieve therapieën gehad zonder blijvend resultaat.

Logboek citaten (samengevat)

Na eerste behandeling op dinsdag acupunctuur erg moe, maar wel ontspannen ' licht' in hoofd gevoeld. Donderdag  en Zondag migraine aanval. In bed gelegen, gordijnen dicht.

2e, 3e, 4e behandeling wel wat meer ontspannen en slapen gaat beter, maar aantal migraine aanvallen blijven vrijwel hetzelfde.

Na 7e en 8e behandeling nog maar een migraineaanval in een week. Vervolg nog maar 1 x acupunctuur ipv 2 x per week

Na 12e behandeling 1 migraine aanval in 2 weken.Besloten wordt om 1 behandeling per 3 weken te doen. Na 16e behandeling blijft resultaat positief 1 migraine aanval per 2/3 weken kan vaak worden voorkomen met medicatie. Cliënt blijft continu een keer in 5/6 weken voor acupunctuur behandeling terugkomen in de praktijk.

 

Schouder klacht - frozen shoulder

Theo- man 53 jaar kan door herhaaldelijke  slijmbeursontstekingen rechterschouder, zijn werk als ZZP timmerman niet hervatten.  Hij zit al een jaar en 2 maanden in de ziektewet. Drie keer cortisol  injectie en fysio therapie met dry needling en oefeningen thuis hebben nauwelijks baat gehad.  Het heffen van de arm reikt tot max. navelhoogte.

Voordat ik ga behandelen zoek ik naast overbelasting door timmerwerkzaamheden naar meerdere oorzaken voor de schouderklacht en welke meridianen/energiekanalen verbinden met zenuwen, spieren en pezen en intern naar organen. Bij dry needling worden slechts oppervlakkig eenduiding spierfunctie en pijnlocaties  behandeld. Na mijn bevindingen ga ik behandelen. Vaak niet alleen worden naalden op de schouder geplaatst. Ik merk dat Theo depressief en gefrustreerd  is.

Theo komt over als een haastige man. Hij vertelt ook dat hij voor zijn werk op wel 4 plekken tegelijk werkopdrachten had en dat zo snel maar goed mogelijk wou afleveren. Vaak at hij dan tussendoor snel fastfood en kwam pas rond 21.00 thuis om dan nog wat te eten. Dat verklaart ook zijn overgewicht. Theo kan moeilijk tegen kritiek en is ook uiterst kritisch op zichzelf en anderen.  Ik leg Theo uit dat er meerdere  oorzaken kunnen zijn voor zijn chronische schouderklachten dan alleen overbelasting waarvoor ik adviezen geef. Behandeling met acupunctuur enige maanden gaat duren en de eerste 12 behandelingen 2x per week.  De werking van acupunctuur vergt ook een opbouw. Ongeduldige Theo stemt in met tegenzin.

 

Na de eerste sessie van 8 behandelingen acupunctuur en massage therapie is er duidelijk vooruitgang. Theo kan zonder pijn zijn arm heffen tot op  borsthoogte. In combinatie met oefeningen thuis wordt na 12e behandeling overgegaan tot slechts 1 behandeling per week. Theo kan  arm dan heffen met lichte pijn tot schedel en wil omdat hij inkomsten als ZZP'r  nodig heeft, zijn werk hervatten. Mijn advies is aan Theo in vervolg nog maar 1 en hooguit 2 klussen tegelijk te doen. Na 16.00 tot 18.30 rusten en thuis gezond eten. Liever niet meer de avonden werken en vijf daagse werkweek aanhouden. Theo houdt zich aan onze afspraken en komt nog een keer in de 2 maanden voor acupunctuur omdat hem dat erg ontspant en rustiger maakt..  Theo geeft aan heel erg tevreden te zijn over de behandelingen. Hij zegt "ik vreesde nooit meer te kunnen werken als timmerman na ruim een jaar  thuis met schouderklachten. Theo heeft als dank voor een vriendelijk prijsje mijn rotte raamkozijn gerepareerd. Dat is dan weer een voordeel van acupuncturist zijn......

Stoppen met roken 

Is niet mijn favoriete behandeling. Mensen worden misleid daar advertenties dat in slechts een behandeling zij zogenaamd gegarandeerd kunnen stoppen met roken . Met die illusie alsof je met acupunctuur of laser punctuur  maakt men dan een afspraak. De waarheid is dat geen enkele therapie je 100% kan helpen van rook-, of eetverslaving af te komen.  Je eigen inzet is bepalend.  Therapie, motiverend gesprek en adviezen opvolgen kunnen je daarbij helpen.  Meerdere  behandelingen kunnen nodig zijn. Ik kan me herinneren dat ik rokende werknemers op kosten van eigenaar tegelbedrijf uit de omgeving, mocht behandelen. Dat ging erg goed 8 van de 10 rokers zijn gestopt. De directeur van het bedrijf erg blij dat niet roken tijdens werk  productiever is en geen rookoverlast fijner voor opdrachtgevers. De meest hardnekkige zware rokers  kwamen als laatsten in mijn praktijk. Gepusht door de baas en niet erg gemotiveerd.

Gerard een zwaarlijvige man van 59 jaar rookt al vanaf zijn 14e jaar. Al decennia een 1 1/2 pakje zware Van Nelle shag per dag. Gerard zegt een sigaret met een van zijn grote handen te kunnen rollen, terwijl hij met de andere hand doorwerkt. Het enige wat hem verontrust is dat het hevige hoesten bij het opstaan. Ik waarschuw Gerard  dat heftig hoesten zijn longen beschadigd en dat er uiteindelijk longkanker kan ontstaan als hij blijft roken. Gerard gelooft niet dat acupunctuur  of laser hem gaat helpen.  Ik zeg Gerard dat waarschijnlijk meerdere behandelingen nodig kunnen zijn.

k heb in loop der jaren onderzocht wat de meest effectieve behandeling is als rookstop behandeling; Laser  punctuur of Acupunctuur. Uit mijn onderzoek kwam dat acupunctuur zeker 40% meer dan Laser effectief is als rookstop behandeling. Ik doe acupunctuur  laserpunctuur er in combinatie bij om het aantal 'prikpunten' te beperken.

De volgende ochtend na behandeling werd ik door Gerard, lichtelijk van streek gebeld, met de vraag of het normaal is dat hij 's-nachts een frites emmer zwart slijm ophoestte. Dat komt waarschijnlijk door het ontgiftende effect van de acupunctuur vertelde ik hem. Gerard heeft daarna 4 dagen niet gerookt, maar voelde de dagen erna een sterke behoefte weer te gaan roken. Hij heeft 2 sigaretten gerookt.de eerste smaakte niet. De tweede was wel lekker. We hebben in dat telefoongesprek een 2e behandeling gepland. Daarna ben ik  een afgeslankte Gerard na ca  2 jaar  toevallig in Uden tegengekomen en hij vertelde mij dat hij niet meer heeft gerookt en zich veel gezonder voelt. 

Trombose been

Mieke, sportieve vrouw 38 jaar  verwezen door huisarts voor een massage  i.v.m. pijnklachten eenzijdig aan been, de kuit is dik en de huid glanst en voelt warm aan. Bij mij gaan dan alarmbellen af. Dit ga ik niet masseren.  Bij trombose in het been is er sprake van bloedstolsel. Bij massage zou je deze bloedprop stimuleren te bewegen via bloedbaan en een dodelijke longembolie veroorzaken.  Ik heb Mieke doorverwezen naar een andere huisarts die haar heeft verwezen naar ziekenhuis, alwaar ze is behandeld. Bloedstolsels zijn operatief weggezogen en bloedverdunners voorgeschreven en steunkous aangemeten.  In dit geval kwam mijn reguliere geneeskunde kennis goed van pas om te weten wat je wel en Niet  mag behandelen.

Burn-out klachten

Freek 44 jaar, manager bij groot bedrijf  komt in praktijk met ernstige vermoeidheidsklachten, slapeloosheid en depressie. Om het verhaal kort te maken Freek heeft  door zijn Universitaire opleiding een hoge functie en veel verantwoordelijkheid. Hij geeft leiding aan 60 medewerkers.  De werkdruk om verkoopcijfers te halen is hoog. Freek voelt zich niet een leider en ongemakkelijk om te delegeren. Zijn riante salaris zorgt voor een hoge levensstandaard en hoge financiële verplichtingen zoals hoge hypotheek. Hij werkt ca. 48 uur per week maar het voelt als 80 uur gewerkt te hebben.  Freek heeft reeds 2x hartritme storingen in weekend gehad en hoge bloeddruk. HIj gebruikt medicatie Beta blokkers. Door huisarts is burn-out als diagnose gesteld. Freek zit nu ca. 5 maanden thuis. De bedrijfsarts heeft Freek aangezegd te gaan sporten.  Freek ging 4 tot 5 keer in de week op de fiets spinnen met een groepje en trainer Zijn klachten werden erger. Ik heb Freek dringend gezegd te stoppen met spinnen stoppen, omdat 4x tot het top van je kunnen spinnen te fysiek zware intervaltraining is en op termijn iedereen chronisch vermoeidheid kan geven.  Rustig wandelen is bij burn-out beter. Daarnaast heb ik wat acupunctuurpunten geprikt om zijn emotie te kalmeren.  Na 3 maanden behandelen met acupunctuur en Chinese kruidenformules kon een fittere Freek beginnen aan een nieuwe veel rustigere baan zonder al te grote verantwoordelijkheid bij de gemeente Eindhoven.